Отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ взе участие на финалите на международното състезание по права на човека пред Съда по правата на човека в Страсбург

02/06/2023 0 comments Ani Miteva Categories Достижения, Новини

След като и тази година традиционно Юридическият факултет на СУ “Св. Климент Охридски” излъчи отбор, който да го представлява на международното състезание по права на човека Helga Pedersen Moot Court Competition, студентите на ЮФ взеха достойно участие на устната финална фаза на състезанието.

За участие на големите финали по представяне на устна пледоария от страна както на жалбоподател, така и на ответник отборът се класира след отлични общи резултати за писмени защити и за ораторски умения, представени на регионалните кръгове в гр. Тбилиси, Грузия.  Отборът в състав Виктория Барчинкова (III курс), Денислав Маринов (III курс), Зинети Йетим (V курс) и Йоанна Ченалова (III курс) и треньори Петя Аджопова и Янита Джунова (докторанти в ЮФ на СУ и предишни треньори и състезатели в същото състезание) се класира на шесто място сред всички участвали 53 отбора от държави от Съвета на Европа и по този начин си осигури участието на устните финали в Страсбург, Франция. На провелите се финални кръгове отборът се изправи в състезателни срещи срещу гръцки и немски университети, като пледира пред експерти, специалисти и съдии от Европейския съд по правата на човека.

От името на отбора поздравяваме победителите в състезанието – отбора на Университета в Маастрихт, както и другия български отбор – от Университета за национално и световно стопанство, за блестящото преставяне, както на регионалните кръгове в Грузия, така и за отличните резултати на финалите в Страсбург.

Изказваме и своите най-искрени благодарности на всички експерти и специалисти по защита правата на човека, които подкрепиха отбора със своите знания и усилия, на всички бивши състезатели и треньори за споделените опит и умения, както и на Юридическия факултет на СУ, на Висшия адвокатски съвет и на Адвокатско дружество “Екимджиев и партньори” за финансовата подкрепа, без която участието ни на финалните кръгове нямаше да бъде възможно!