Отборът на СУ за „Телдърс“ спечели първо място в Европа по писмени защити

29/06/2023 0 comments Ani Miteva Categories Достижения, Новини

Настоящото издание на състезанието по международно публично право „Телдърс“ се проведе на живо в Хага, Нидерландия, за пръв път от 2019 г. насам, а финалът на състезанието се състоя в Двореца на мира, седалище на Международния съд към ООН. В надпреварата се включиха 25 отбора, представляващи юридически факултети от цяла Европа. Сред тях присъстват водещи университети от Германия, Нидерландия, Обединеното кралство, Австрия и Испания, както и миналогодишните шампиони от ЕЛТЕ – Унгария.

Представителният отбор на Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и на България в Телдърс беше в състав: Емили Стоянова, Габриела Аврамова, Пламена Николова и Димана Пеева, с треньори Надя Денкова, Йоанна Ченалова и Евгений Минчев. Отборът постигна впечатляващ успех, като се нареди на 1-во място в генералното комбинирано класиране за писмени защити, съчетаващо оценките от писмените защити както за ищеца, така и за ответника. Освен това, писмената защита на ищеца беше класирана на първо място, а тази на ответника на второ място сред всички отбори. В крайното отборно класиране, отборът на СУ заема 7-мо място сред всички отбори.

С това представяне, СУ затвърди позициите си в най-престижното състезание по международно публично право за европейски университети и продължи добрите традиции на университета от последните години, като например достигането на финала на състезанието през 2016 г., както и четвъртото място в цялостното класиране през 2021 г.

Участието на отбора в „Телдърс“ беше осъществено с подкрепата на Юридически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и адвокатско дружество “Цветкова, Бебов и съдружници“, член на Eversheds Sutherland.