Отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ стигна до полуфинал в най-голямото състезание по космическо право

18/04/2024 0 comments Ani Miteva Categories Достижения, Новини

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ стигна до полуфинал в най-голямото и престижно състезание по космическо право – Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition (MLSLMCC).

То се проведе във Виенския университет и е организирано от Европейския център за космическо право и Международния институт по космическо право. Състезателите на СУ се изправиха срещу отбори на едни от най-авторитетните университети от Великобритания, Нидерландия, Полша и Франция.

Студентите от юридическия факултет Пламена Николова (4-ти курс ,,Международни отношения”), Мария Попова (2-ри курс ,,Право”) и Димана Пеева (4-ти курс ,,Право”) влязоха в ролята на защитници на двете спорещи държави в симулативен процес пред Международния съд в Хага. Треньори на отбора бяха Ана Комсалова и Мария Желязкова – студенти в последен курс право в СУ, които са и бивши участници в състезанието.

След подготвяне на писмени защити, през април отборът участва в устната фаза на състезанието, в която състезателите се класираха на полуфинал. Българският отбор демонстрира задълбочени правни знания и ораторски умения пред едни от най-известните представители на правната наука като проф. Армел Керест и д-р Петер Янкович, както и специалисти от Европейската космическа агенция и Службата на ООН за космическите въпроси.

Подготовката на студентите продължи девет месеца, като тренировките започнаха още през юли миналата година, покривайки както международното публично право, така и спецификите на космическото право като негов отрасъл. С излизането на казуса през есента на 2023 г. започна усилена подготовката на двете писмени защити, в които участниците изложиха подробна аргументация по актуални проблеми на отрасъла като отговорност за вреди при сблъсък на сателити, регистрацията на космически обекти, ролята на новите технологии и научните изследвания относно защитата на тъмното и тихо небе.

Отборът благодари на всички бивши състезатели и треньори, които бяха част от усилената подготовката, както и към ръководство на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ за подкрепата, която оказа за поредна година.