Отборът на ЮФ сред 18-те най-добри в Европа- Helga Pedersen Moot Court Competition

17/03/2023 0 comments Ani Miteva Categories Достижения, Новини

Отборът на Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” се класира за участие на финалния етап на международното състезание по права на човека Helga Pedersen Moot Court Competition.

За поредна година Юридическият факултет на СУ “Св. Климент Охридски” излъчва отбор, който да го представлява на международното състезание по права на човека Helga Pedersen Moot Court Competition, организирано съвместно от Европейската асоциация на студентите по право (ELSA) и Съвета на Европа. След неуморна лятна подготовка и успешно предаване на писмени защити както за жалбоподател, така и за ответник, отборът в състав Виктория Барчинкова (III курс), Денислав Маринов (III курс), Зинети Йетим (V курс) и Йоанна Ченалова (III курс) и треньори Петя Аджопова и Янита Джунова (докторанти в ЮФ на СУ и предишни треньори и състезатели в същото състезание) беше разпределен да участва на регионалния кръг, който се проведе в периода 24-26 февруари 2023 г. в гр. Тбилиси, Грузия.

На база получените точки за писмените защити, както и за ораторските умения на участниците, които се превъплътиха в адвокати на жалбоподателя в казуса и в агенти на държавата, отборът получи високата оценка да се класира за финалния етап на състезанието сред всички участвали 53 отбора от държави от Съвета на Европа. Отборът на ЮФ на СУ безапелационно попадна в 18-те най-добри отбора в Европа, които в края на май 2023 г. ще получат правото да пледират в Страсбург пред експерти, специалисти и съдии от Европейския съд по правата на човека.